Osmoza, ce este si cum o tratam ?

Ce este osmoza si cum se trateaza ?

Ce este osmoza  Inca de la jumatatea anilor 1960, cand pe piata si-au facut aparitia  primele barci din fibra de sticla, s-a demonstrat ca Gelcoat nu este complet impermeabil, astfel încât moleculele de apă pot pătrunde prin gelcoat în laminatul de fibra de sticla . Astfel "Osmoza"  de ceva timp a devenit o problemă recunoscută care afectează un anumit procent din parcul actual de bărci. Moleculele de apă pătrund prin gelcoat intre straturi laminatului de fibra de sticla, localizandu-se sub forma unor vezicule/cavități cu lichid. Daca acestea nu sunt indepartate, ele vor provoca presiune intre straturi, care intr-ul final vor duce la aparitia un basici vizibile la nivelul gelcoatului. Acest proces este cunoscut sub numele de blistering

 

Examinarea lichidului de blister. Apariția de vezicule sub linia de plutire este primul indiciu ca există o problemă intre straturile de laminat.Există trei metode care pot fi usor testate 

1.Mirosul fluidului de blister; Un miros puternic acru-oțet (adesea confundat cu stirenul) indică prezența acidului acetic, care este foarte reactiv. Presiunea se acumulează în corpul navei, atunci când acidul reacționează cu diferite substanțe; o alta problema este prezenta calciului, care este prezent atât în ​​apă dulce și sărată formand acetați de calciu. Această reacție chimică provoacă o presiune suficientă pentru a forma un blister. De obicei există acid acetic suficient în fluidul de blister incat mirosul va fi evident. 
2. Pipairea lichidului de blister; frecati lichidul între degetul mare și arătător. Un aspect de lichid gras, similar cu detergentul lichid sau antigelul, se datorează prezenței
de glicol în rășină. Glicolul aflat in stare libera este solubil în apă. 
3.Determinarea aciditatii sau alcalinitatii prin utilizarea de hârtie de pH. Testarea lichidul blister se poate face în momentul în care blisterul este spart, iar lichidul a fost eliberat. 

Cum tratam osmoza; metode de tratare a osmozei si produse antiosmoza

Pasul 1. Indepartarea straturilor afectate Se indeparteaza complet orice strat de vopsea antiifouling, grundul si a gelcoat in zona afectata. Astfel veti permite chilei sa „respire”, sa se usuce.

Pasul 2. Uscarea chilei ; acest pas este cel mai important pas in procesul de tratare a osmozei. Daca nu veti obtine o suprafata curata si uscata perfect, riscati ca veziculele cu lichid osmotic sa reapara. Va recomandam sa spalati foarte bine chila( zona afectata), apoi sa o uscati cat mai bine.

Pasul 3. Aplicarea Gelshield® Plus Cel mai bun mod de a preveni osmoza, este de a proteja anticoroziv chila. Gelshield este o rășină epoxidică, fără solvent. Prin aplicare cu pensula, Gelshield se fixeaza pe laminat și pe structura tuturor straturilor de fibra expuse. 

Pasul 4 Aplicare Gelshield 200 Gelshield 200 este un o vopsea bicomponenta de tip epoxi . Se recomandă aplicarea unui total de cinci straturi, pentru a obține o baza solida inaintea,aplicarii vopselei antivegetative. Gelshield 200 reduce nivelul de penetrare a apei în corpul navei, acesta fiind cheia succesului în combaterea si aparitia osmozei.

Cos de cumparaturi
Cosul este GOL